В Україні близько 40% сільгоспземель можуть втратити родючість

  • Лютий 24, 2021

Псування якості ґрунту пов’язане з посиленою сільськогосподарською діяльністю агрохолдингів. Про це свідчать результати дослідження вчених з Інституту географії НАН України.

Як зазначається, частка ґрунтовиснажливих культур – кукурудзи, соняшнику, ріпаку і сої – у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 рік. При цьому зменшення частки цих культур відбулося тільки в п’яти областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській і Запорізькій.
Основна причина стрімкого збільшення посівних площ під ці культури – інтенсивна сільськогосподарська діяльність аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні більш прибуткових культур, якими є кукурудза, соняшник, ріпак і соя.
У 2020 році тільки 10 найбільших агрохолдингів контролювали 2,66 млн га с / г земель. Наслідками такої “агресивної” сільськогосподарської діяльності є не тільки зростання ризику деградації ґрунтів, а й імовірність погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків і замулення малих річок, втрати біорізноманіття території

Для того, щоб запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд і приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точному землеробству, яке зменшить витрати пестицидів і мінеральних добрив.
Кабмін повинен розробити програму і план дій з виведення з інтенсивного використання вже деградованої землі. Верховна Рада повинна терміново прийняти законопроект 3091-д, який стосується реформи системи державного екологічного контролю, у тому числі й за землекористуванням

Наголосив експерт із землекористування ГО Екодія Михайло Амосов.

Усі живі істоти виконують певну функцію на планеті. Починаючи від найдрібніших комах до найбільших ссавців. Тварини розпушують ґрунт, сприяють проникненню вологи, збагачують органічними речовинами, підвищують родючість та беруть участь у багатьох інших важливих процесах.

Коментарі